Model-bouw(en) (IV)

Enkel punten in overweging te nemen bij het bouwen van een modeltreintafel

 • Locdecoder

  Tegenwoordig zijn bijna alle gelijkstroommodellen voorzien van een connector voor het aansluiten NEM stekker van een locdecoder.
  Per schaal is er een standaard NEM connector (zie tabel). De standaard connectoren maken het inbouwen en vervangen van een locdecoder een stuk makkelijker. Bij de oudere modellen dient er gesoldeerd te worden, wat toch van handigheid vereist. Je dient zelf de verschillende contactpunten te zoeken en de juiste draad te verbinden. Wielcontacten, motor en verlichting dienen volledig gescheiden te zijn.
  De NEM 652 connector is ontwikkeld voor gelijkstroommodellen. De aansluitingen van de connector zijn zo gekozen dat het per ongeluk verkeerd insteken van de steker geen schade aan loc of decoder oplevert.

  N HO Andere
  Nem 651 Nem 652 Nem 654
  Nem651 Nem652 Nem654

 • Connector Aansluitingen

  Nem 652
  Nem 651
  oranjeMotoraansluiting 1 (rechts)1Nem652 Detail1Nem651 Detail
  geelVerlichting achter26
  groenFunctie (F1)3-
  zwartMassa van de rails/wielen (links)44
  grijsMotoraansluiting 2 (links)52
  witVerlichting voor65
  blauwFunctiemassa, gemeenschappelijke voeding (+)7-
  roodVoeding van de rails/wielen (rechts)83
  Meer functieaansluitingen worden uitgevoerd als losse draadjes

  Let bij het inbouwen van de connector goed op dat er geen verbinding mag zijn tussen de aansluitingen van de motor en het chassis of de rails. De lampjes mogen wel aan een kant met het chassis worden verbonden, maar dan moet je de functiemassa niet aansluiten. Het is beter om de lampjes volledig te isoleren en de functiemassa wel te gebruiken. Pas ook op dat de achterkant van de connector geen metalen delen raakt.

 • Programmeren DCC Locdecoders

  Locdecoders kunnen geprogrammeerd adhv een centrale (via een programmeerspoor) worden door Configuratie Variabelen in de decoder te wijzigen. Een aantal CVs kunnen niet gewijzigd worden, enkel gelezen (zoals versienr decoder en fabrikant identificatie)
  Elke CV kan 256 verschillende waarden bevatten (0 tot 255). Hierdoor kan je de eigenschappen zoals loc-adres, optrek-, afremsnelheid van de decoder aanpassen.
  Een aantal CVs en hun eigenschappen zijn volgens NMRA normen vastgelegd. Onafhankelijk van de fabrikant zijn deze CV identiek, en een aantal andere zijn vrij door de fabrikant te kiezen.

  Enkele standaard CVs
  CVEigenschap
  1Kort Locadres
  5Max Snelheid
  17Lang Locadres (1ste byte)
  18Lang Locadres (2de byte)
  29Configuratie #1
  50Configuratie #2

  Voor meer details zie details van de betreffende decoder

 • DCC lange adressen

  DCC locdecoders kunnen lange loc-adressen bevatten. Hiervoor dienen CV17 + CV18 opgevuld te worden. Alsook CV29 bit 5 op 1 te zetten.
  Bereken zelf de waarden voor CV17 + CV18 met deze