Electronische componenten

Condensator

Symbool

Symbool condensator

Omschrijving

Een condensator is een onderdeel dat een spanning als het ware kan oplaan. De capaciteit van de condensator wordt gemeten in Farad. 1 Farad is echter gigantisch veel, daarom wordt er vaak gewerkt met micro Farad, nano Farad, en vaak zelfs pico Farad.
Als je twee condensatoren parallel schakelt mag je ze als 1 rekenen door de capaciteiten bij elkaar op te tellen. Je kunt een condensator makkelijk voorstellen door gebruik te maken van de analogie met water:
De condensator is een bol met een rubberen wandje in het midden, dat een beetje kan doorbuigen. Als de condensator is opgeladen (het wandje is naar een kant gebogen en kan niet verder) is het duidelijk te zien dat er geen stroom meer doorheen kan lopen.
Watermodel condensator Watermodel condensator

Foto

Foto condensator

Elektrolytische Condensator (elco)

Symbool

Symbool elco

Omschrijving

Een elektrolytische condensator, of elco, is een type condensator met een veel grotere capaciteit. Een gewone condensator heeft een capaciteit tot enkele nano Farad, maar een elco kan een capaciteit hebben tot wel 100 micro Farad. In tegenstelling tot een gewone condensator heeft een elco een plus en een min kant, als je hem verkeerd om aansluit kan hij kapot gaan. Op de condensator is de plus kant aangegeven met een deukje. Als de condensator rechtop staat (met twee pootjes aan dezelfde kant) is de kant met de streep met minnen de min kant.

Foto

Foto elco