Model-bouw(en)

Enkel punten in overweging te nemen bij het bouwen van een modeltreintafel

Waarom
Segmentmodelspoorbaan
Raamwerk
Hellingen
Weathering
Landschap
Tips voor de modelbouwer
Leggen van rails • Waarom - terug naar boven

  Het is vooreerst een erg zinvolle vrijetijdsbesteding. Door de modelbouw ontwikkeld men een hele gama nuttige eigenschappen : die gaan over historisch opzoekwerk, lezen en interpreteren van tekeningen, gebruiken van uiteenlopende technische vaardigheden, en het minitieus afwerken van kleine stukken. Alle modelbouwers zijn zonder onderscheid gegrepen door de drang om iets eigen te scheppen. Met veel liefde en vastberadenheid worden kunstwerken gerealiseerd. Evengoed als een beeldhouwer of een schilder telkens opnieuw een kunstwerk creeert, zullen ook de modelbouwers van hun stukken telkens een uniek meesterwerk maken.Het is deze scheppingsdrang die de modelbower telkens weer aanzet tot het maken van nieuwe en zo mogelijk originele stukken. En geen twee stukken zijn aan elkaar gelijk. Dat veel stukken ook nog bewegend zijn, voegt een extra dimensie toe.

 • Keuze van de verkleiningsschaal HO of N - terug naar boven
 • Segmentmodelspoorbaan - terug naar boven

  Een segmentmodelspoorbaan onderscheidt zich wezenlijk van een modulebaan. Terwijl modules in hun samenvoeging compatibel zijn , is dat niet mogelijk bij segmenten, geen enkel onderdeel is verwisselbaar en ieder segment heeft zijn vooraf vastgestelde plaats in het geheel van de modelspoorbaan. De keuze voor het segmentsysteem verschaf grote vrijheid in het algehele ontwerp en verwerpt ook de saaie strakheid en vervelende eentonigheid van de module.

 • Raamwerk - terug naar boven

  De segmenten van de spoorbaan zijn geconstrueerd uit een robuust raamwerk L drager constructie waarop de opbouw volgt. Om reden van stevigheid bestaan zij uit een gesloten onderbouw. Ieder segment is gedragen door poten met aan de onderkant een verstelschroef die de hoogte die de hoogte variabel kan regelen zodat alle delen bij het samenvoegen op gelijke pashoogte komen te staan.

  module1

 • Hellingen - terug naar boven

  Hellingen niet steiler dan 3,5% of 3,5cm/meter, 2% is aanbevolen

 • Weathering - terug naar boven

  Verlevendigen van de modellen door ze te kleuren als dat ze vervuild zijn door dagelijks gebruik om er realistiser uit te zien

  weathering

  Heeft U als eens goed gekeken naar locomotieven en rijtuigen die op de juiste manier "vervuild zijn door dagelijks gebruik". Weatheren zoals de amerikanen het noemen, moet U natuurlijk niet meteen uw nieuwste en duurste model pakken. Probeer het eens met een goedkoop model.

  Bij het verouderen zoals het ook wel genoemd wordt, hoeft U niet op een voorbeeld te letten. Dit soort werk gaat meer volgens het gevoel en persoonlijke voorkeuren. De zijkanten van goederenwagens kunnen bijvoorbeeld in verschillende schakeringen bruin geverfd worden. In de ruimtes tussen de planken kan je sterk verdunde zwarte verf laten lopen. De aspotten en het draaistel worden roestbruin en het dak krijgt grijstinten. Denk aan het gebruik van wit als nabootsing van kalksporen zo hier en daar. Bij ketelwagens ligt het voor de hand dat er restanten van olie rondom de vulopeningen is. Dat kan je met sterk verdunde verf of inkt aanbrengen. Niet alleen verf maar ook inkt en krijt kan gebruikt worden. Creativiteit is de boodschap, alvast succes !

 • Landschap - terug naar boven

  Bij de doorsnede van een module wordt het landschap trapsgewijs opgebouwd naar de achtergrond toe. Een kleine ruimte tussen de rug van de module en de scenery achteraan, geeft een extra dieptezicht.

  module2

 • Tips voor de modelbouwer - terug naar boven

  1 Goedkoop een werkstation Als je goedkoop een werkstation (voor het repareren of schilderen van een loc of wagen) maken wil, je daar heel goed een mobiele-telefoonhouder (voor in de auto) kan voor gebruiken. Schroef of plak de houder op een plankje en klem je loc of wagon tussen beugeltjes. Indien nodig kan je nog twee stukjes schuimrubber op de beugeltjes plakken
  2 Testen loc Als je naar een treinbeurs gaat en je ziet een gebruikte loc die je kan gebruiken, het heel handig is een 9-volt batterijblokje bij je te hebben. Dit past namelijk precies op de wielen van een Ho loc en dan weet je of hij nog werkt.
  3 Schilderen Als je waterverf of plakkaatverf gebruikt op een glad oppervlak, hecht dit niet goed. Door een paar druppels afwasmiddel in je water te doen, is dit probleem opgelost.
  4 Derde hand Als je met het schilderen van je plastic mensjes, een hand te kort komt, kan een wasknijper uitkomst bieden als (derde) hand
  5 Herschilderen Als je b.v. een wagon op de kop tikt die heel lelijk geverfd is, je de verf er netjes af kunt krijgen door hem een nachtje in remolie te laten weken. Wel goed naspoelen met water en zeep voor het opnieuw schilderen of spuiten.
  6 Hekwerk Als je een restje horregaas (of te vliegenramendraad) over hebt, je hiermee heel aardige hekwerkjes kunt maken. Boor een paar gaatjes en lijm hierin wat spijkertjes zonder kop of nog mooier, wat stukjes treinrail. Knip een strookje horregaas (dit kan recht of diagonaal) en lijm dit tegen de paaltjes
  7 Doodlopend spoor Als je in het laatste stukje rail van een doodlopend spoor een onderbreking maakt (20 cm voor de stootblok) en deze onderbreking overbrugt met een diode, je een prima elektronisch stootblok krijgt. De trein stopt automatisch na de overbrugging en krijgt weer stroom als de rijrichting wordt omgekeerd.
  8 Structuur Als je grote bouwwerken gaat maken (bv. bruggen, steunmuren en tunnelportalen) met het uiterlijk van natuursteen, dan kun je dit heel goed beplakken met behang dat een (kleine) bobbeltjesstructuur heeft. Na het beplakken, schilderen met een lichte kleur (bv. beige) en nadat het goed droog is, een donkere kleur opbrengen met een doek. De voegen zullen donker kleuren en de stenen (bobbeltjes) lichter.
  9 Vullen van bak- en platte wagens Een mooie buizenlading is zeer gemakkelijk te maken van rietjes. Je hoeft ze alleen maar op lengte van je wagon te knippen, aan elkaar lijmen en schilderen of spuiten. Ik gebruik hier ‘gun metal’ van Humbrol. Let wel op de rode uiteinden.
  Iedereen heeft wel open-bak wagens en iedereen heeft wel een rommeldoos. Al wat je moet doen, is een selectie maken van alle “rommel” die je toch niet kan gebruiken op je baan. Alles roestkleurig spuiten en in je wagon laden.
  10 Ladingen wagens Leg eerst een stuk piepschuim in de wagonbak en schilder dit bruin, anders wordt de wagon te zwaar. Ook platte wagons voor zware ladingen kunnen een lading best gebruiken: in dit geval Roco tanks. Deze werden wel eerst ontbraamd en herspoten. Eventueel kunnen deze tanks nog verder verfraaid worden met de juiste decals. Tenslotte worden ze op de wagon geschroefd, zodat er later nog andere modellen kunnen ‘geladen’ worden. Kibri maakt vele modellen van bulldozers en ander groot materiaal dat zeer geschikt is als laadgoed voor allerhande platte wagons.
  11 Sneeuwlandschap
 • De firma Auhagen heeft een zakje met 'winterzauber'. Dit geeft volgens de beschrijving de schittering van sneeuw weer.
 • De firma" Woodland Scenics" verkoopt namaaksneeuw in dozen .Verkrijgbaar bij Chalumano geloof ik .Bakpoeder wordt ook gebruikt, maar dat wordt na enige tijd geelachtig en is niet bestendig tegen vocht en schimmel. Woodland Scenics is nogal aan de dure kant, maar is veruit het beste .Het kan ook gefixeerd worden met een fijne nevel van een mengeling van water en witte houtlijm.
 • 12 Aanbrengen strooimaterialen
 • Strooimateriaal aanbrengen op een droog oppervlak, of strooien op een versgeschilderd (bruine latex) oppervlak.
 • De ondergrond is best bruin, zwart of donkergrijs.
 • Als het strooimateriaal is aangebracht moet dit voorzichtig natgemaakt worden met een verstuiver. Niet te hard blazen of ge blaast uw scenery weg !
 • Bespuit het oppervlak met zeepwater (een druppel afwasmiddel in een kop water), om de oppervlaktespanning te neutraliseren.
 • Bespuit het nu met een lijmoplossing. (De mix is half lijm/half water, opgelet enkel witte houtlijm gebruiken!)
 • In geen geval lijm spuiten met een verstuiver, ten eerste is de verstuiver in no time verstopt en er mag geen scenery weggeblazen worden.
 • Kort nadien ziet alles eruit als of het nooit meer goed komt, maar ge zult zien .. als alles droog is, is er van de lijm niets meer te zien.
 • 13 Aanbrengen ballastbed
 • De werkwijze is vrijwel identiek als deze voor het aanbrengen van strooimaterialen.
 • Het strooimateriaal wordt tussen en naast de dwarsbalken aangebracht.
 • Als alles goed vochtig is, wordt alles met een druppelteller gelijmd! (Dit om te vermijden dat er teveel lijm op de rails komt wat de elektrische geleiding verminderd).
 • 14 Ballast
  In de handel zijn talloze producten voor ballast beschikbaar. Ballast is echter vrij simpel zelf te maken.
 • Gebruik goedkope kattebak-vulling
 • Maal/plet dit mee een ouderwedse hand koffiemolen
 • Zeef dit zodat stof en gruis gescheiden worden
 • Bijkleuren kan door enkel drubbels bijts aan het gruis toe te voegen en goed te roeren